Saturday, August 16, 2014

Wajah Sebenar ISIS Terbongkar!


Bendera ISIL
Nama ISIS atau ISIL tetiba popular dan menjadi sebutan harian media apabila mereka didakwa menakluk Mosul pada 10 Jun 2014. ISIL (Islamic State in Iraq and Lavent) atau juga dikenali sebagai ISIS (Islamic State in Iraq and Syria). Dua istilah ini terjadi apabila diterjemahkan dari nama Arabnya “al-Dawlah al-Islāmīyah fī al-ʻIrāq wa-al-Shām”. Syams secara mudahnya diterjemahkan kepada Syria tetapi secara sejarahnya meliputi Syria, Jordan, Lebanon bahkan Palestin. Sebelum terbentuknya Negara-negara tersebut selepas Perang Dunia Pertama, kawasan ini dikenali sebagai Levant atau Mediterranean Timur.Ia menjadi sangat menarik apabila kumpulan ISIS yang dikatakan tidak lebih dari 1000 anggota mampu menghalau keluar lebih 30,000 tentera Iraq yang dilatih oleh Amerika. Bahkan tentera Iraq dikatakan lari lintang-pukang meninggalkan senjata dan kenderaan tentera. Keanggotaan ISIS di seluruh Iraq pada akhir 2012 dianggarkan hanya 2500 orang.


Perkara ini menarik perhatian Perdana Menteri DS Najib sendiri apabila dalam ucapan beliau sempena 20 tahun UMNO Bahagian Cheras meminta ahli UMNO mencontohi keberanian ISIS “yang hanya 1300 orang berjaya mengalahkan 30,000 tentera Iraq, bahkan general Iraq lari ikut tingkap di waktu malam”.


Lebih menghairankan, kumpulan ISIS yang dikatakan sedikit itu terus mara dengan pantasnya menguasai utara dan barat Iraq. Dalam masa seminggu mereka telah berada di sekitar Baghdad, hampir 400 km dari Mosul. CNN pada 18 Jun 2014 melaporkan pertempuran dengan ISIS berlaku di Baquba, 40 minit dari Baghdad.


Hampir semua media utama banyak memberi liputan kepada kejayaan ISIS `menguasai’ bandar-bandar Iraq diselang-seli dengan imej ISIs sebagai golongan pengganas yang kejam, memotong kepala dan anggota badan, membunuh orang awam tanpa sebab serta melaksanakan `undang-undang Islam yang ketat dan tidak berperikemanusiaan’. Ringkasnya media menggambarkan bahawa Iraq kini sedang diancam oleh segolongan pengganas yang jahat.


Namun media terlupa atau seolah-oleh sengaja mengelak untuk menilai bagaimana mungkin ISIS mampu berbuat itu semua, itu pun jika ia benar dilakukan oleh ISIS. Atau logikkah untuk ISIS berbuat itu semua?


Media faham benar psikologi masyarakat yang hanya mengambil tajuk besar (headlines) dan gambaran umum yang disogokkan. Masyarakat tidak begitu memberi perhatian kepada perkara detil.
Keadaan umat Islam diseluruh dunia yang ditindas, dizalimi bahkan dibunuh tanpa ada pembela pula menyebabkan wujudkan kekosongan dalam keberanian melawan musuh Islam. Umat Islam ketandusan `hero’. Sebab itu bilamana ada saja sesiapa atau segolongan yang berani melawan musuh Islam atas nama Islam, ramai umat Islam dengan mudah menyokong mereka tanpa mengenali siapakah `hero’ itu sebenarnya. Ini berlaku sejak kejayaan revolusi Iran. Iran tiba-tiba menjadi kiblat pejuang Islam sehinggalah mereka kenal siapakah Syiah sebenarnya. Begitu juga tidak kurang yang menyokong Saddam Hussin melawan Amerika dalam Perang Iraq Pertama dan Kedua. Dia menjadi hero kerana berani melawan Amerika walaupun dia sendiri seorang yang zalim terhadap rakyatnya. Kini konflik di Iraq begitu teruk dan bercelaru sehingga seolah-olah tiada harapan untuk umat Islam Iraq. Tiba-tiba nama `ISIS’ keluar sebagai pembebas dari kerajaan Syiah Maliki. Ramai yang terus menyokong tanpa mengenali siapakah ISIS.


[Sejarah ISIL]


Kebanyakan analisa mengatakan ISIS berasal dari kumpulan `al Qaeda in Iraq’ (aQI) yang ditubuhkan setelah Amerika menakluk Iraq pada 2003. Diketuai oleh Abu Musab Al Zarqawi, yang berasal dari Jordan, aQI mengambil pendekatan yang keras bahkan kekadang menyalahi syara’ seperti membunuh secara kejam tanpa bicara sesiapa yang disyaki menjadi tali-barut Amerika, cuba menggagalkan bantuan kemanusiaan kepada rakyat Iraq dengan menculik dan membunuh aktivis kemanusiaan serta melakukan serangan untuk melagakan Sunni dan Syiah di Iraq. Fahaman mereka yang keras langsung menolak Syiah sebagai kafir. Tindakan ekstrim ini menyebabkan mereka ditolak oleh rakyat Iraq bahkan tidak dipersetujui oleh pimpinan Al Qaeda Global (aQG) termasuk Osama bin Laden sendiri. Hubungan aQI dengan aQG mulai renggang dan akhirnya diputuskan pada Februari 2014.


Abu Musab Al ZarqawiZarqawi terbunuh dalam serangan udara Amerika pada Jun 2006 dan diganti oleh Abu Ayyub Al Masri yang kemudiannya menguna-pakai nama Islamic State of Iraq (ISI). Namun Abu Ayub pula terbunuh dalam operasi US-Iraq pada April 2010. Kepimpinan ISI diganti oleh Abu Bakar al Baghdadi yang kini menjadi ketua ISIS. Apabila krisis Syria bermula pada 2011 dan sempadan Syria-Iraq yang tidak terkawal akibat perang, ISI meluaskan cita-citanya ke Syria dan mula mengguna-pakai nama `Islamic State in Iraq and Syria’ (ISIS). Namun kemasukan ISIS ke Syria tidak dipersetujui oleh kumpulan Jabat An Nusra yang mewakili alQaeda Global di Syria. Kedegilan ISIS membawa kepada pertempuran antara kedua pihak dan menyebabkan ISIS semakin terasing di kalangan mujahidin Iraq dan Syria.
Abu Bakr Al-Baghdadi


[Penentangan ISIL dengan pejuang Iraq dan Syria]


Perbuatan ISIL yang melakukan pembunuhan kejam dan tanpa pengadilan telah ditentang oleh gerakan pembebasan dan mujahidin Iraq yang lain seawal 2005. Anbar Salvation Council (ASC) yang merupakan gabungan 30 qabilah Sunni di daerah Al Anbar yang ditubuhkan pada tahun 2005 khusus untuk menentang keganasan aQI, kumpulan asal ISIS, telah mengistiharkan penentangan secara terbuka terhadap ISIS. Kerjasama antara tentera Amerika dan Iraq berjaya menekan aQI untuk sementara waktu sehingga mereka bangkit semula pada 2012 apabila tentera Amerika mula meninggalkan Iraq.


Pada penghujung 2013, penduduk Al Anbar terutama di Ramadi dan Falujjah telah mengadakan protes aman terhadap kerajaan Iraq pimpinan Nuri al-Maliki yang dilihat menyebelahi golongan Syiah dan menganak-tirikan golongan Sunni. Persetujuan akhirnya dicapai untuk Tentera Iraq berundur dari Al Anbar dan menyerahkan kuasa kepada polis tempatan. Sebaik tentera Iraq berundur, ISIS tiba-tiba muncul mengambil kesempatan untuk menguasai Al-Anbar. Menurut pemimpin ASC Sheikh Hameed al-Hayes, lebih 8000 keluarga terpaksa lari dari Ramadi dan Falujjah akibat serangan ISIS.


aQI secara terbuka membunuh ulama’ Sunni yang berani mempersoalkan mereka. Antaranya Sheikh Hamza Abbas Al-Issawi, Mufti dan Pengerusi Majlis Ulama Falujjah dibunuh oleh aQI pada tahun 2005. Antara ulama’ lain yang menerima nasib yang sama adalah Sheikh Abdul Aleem al Sa’di Mufti Ramadi, Sheikh Shawkat al-Sa’ab, Sheikh Kamal al-Tikriti dan Sheikh Omar Sa’ed Horan. Seorang lagi ulama’ besar Iraq, Sheikh Mahdi al-Sumaidaie cedera parah dalam percubaan membunuh beliau pada Ogos 2012. Mufti Besar Sunni Iraq, Sheikh Khaled al-Mulla dalam wawancara al-Mayadeen TV pada 1 Julai 2014, dengan tegas mendakwa aQI atau ISIS telah membunuh lebih 300 ulama’ Sunni.
Sheikh Khaled Al-Mulla

Umumnya ISIS mempunyai hubungan buruk dan ditentang oleh hampir ulama’, masyarakat dan semua kumpulan pembebasan Iraq samada yang berasaskan Islam, syiah, sekular, kabilah mahupun bekas anggota Baaths seperti Islamic Army of Iraq, HAMAS of Iraq, Brigade Revolusi 1920, Jamaa Ansar al-Sunnah, Tentera Mujahiddin dan Tentera al Mahdi.


Bukan sahaja di Iraq, ISIL juga menimbulkan kemarahan kumpulan pejuang di Syria. Percubaan ISIS untuk mengembangkan sayap ke Syria ditentang oleh semua kumpulan pejuang Syria, samada yang berasaskan Islam mahupun secular. Pada awal tahun 2014, kumpulan pejuang Syria telah bergabung melawan ISIS menyebabkan ISIS terpaksa berundur ke kubu kuat mereka di ar-Raqqah, utara Syria.


ISIS pernah mendakwa mereka telah bergabung dengan Jabhat an-Nusra, kumpulan yang mewakili al Qaeda di Syria. Namun dinafikan oleh Jabhat an Nusra. Dalam sepucuk surat yang dikeluarkan oleh al Jazerra, pemimpin al Qaeda Ayman al Zahawiri cuba mendamaikan antara 2 kumpulan itu tetapi tidak diendahkan oleh ISIS. Akhirnya pada Februari 2014, aQG secara terbuka mengisytiharkan ISIS bukan dari kalangan mereka. Ini berlaku hanya beberapa bulan sebelum ISIS didakwa kononya mempunyai kekuatan yang berjaya menawan Mosul sedangkan ISIS tinggal bersendirian.
Ayman al Zahawiri


Situasi sebegini menimbulkan tanda-tanya bagaimana ISIS yang dianggap `budak jahat’ dan disisih oleh kumpulan pejuang Iraq dan Syria serta dibenci dan ditakuti oleh rakyat Iraq, tiba-tiba mempunyai kekuatan untuk menakluk utara Iraq dan mara dengan pantas ke Baghdad. Kejayaan seperti ini logiknya memerlukan tentera yang ramai dan terlatih serta mendapat sokongan penduduk tempatan.


Lebih menghairankan, ISIS yang kononnya ingin menegakkan Islam dan mendirikan Khilafah sering bertindak jauh luar dibatas-batas Islam dan kemanusiaan. Mana mungkin seorang yang ikhlas ingin melaksanakan Islam terpesong begitu jauh membunuh sewenang-wenangnya dan dengan cara yang kejam. Mana mungkin seorang pejuang Islam berakhlak seperti mereka. Perbuatan mereka bukan saja jauh dari sifat Islam bahkan memberi gambaran yang amat buruk kepada Islam dan pejuang-pejuang Islam.


Kalau begitu apakah niat mereka sebenarnya? Kenapa meraka menggunakan label Islam? Apakah yang mereka ingin capai? Atau siapakah ISIS sebenarnya?


[Siapakah ISIS sebenarnya?]


Tidakkah kita pelik apabila mengentahui kerajaan Basyar membeli bekalan eletrik daripada stesyen janakuasa yang dikendalikan ISIS ? Dengan wang itulah antara sumber ISIS untuk membiayai kegiatannya. Bukankah sepatutnya ISIS berperang dengan kerajaan Basyar jika benar mereka pejuang Islam dan membela rakyat? Akhbar New York Times (NYT) pada 11 Jun 2014 melaporkan ISIS terus mengeluarkan minyak dari telaga minyak yang mereka kuasai di timur Syria. Mereka juga menjual kembali eletrik kepada kerajaan Basyar dari stesyen janakuasa yang mereka tawan. Dalam laporan yang sama NYT juga memetik Sheikh Hasan, pemimpin Free Syria Army sebagai berkata “anggota mereka (ISIS) dibayar lebih tinggi, lebih terlatih bahkan persenjataan mereka lebih baik dari tentera Syria dan Iraq.” NYT terus melaporkan bahawa ISIS mengelak dari bertempur dengan tentera Basyar dan tentera Basyar seolah-olah sengaja membiarkan kumpulan ini dalam masa yang sama menumpukan peperangan terhadap kumpulan mujahiddin yang lain.


Ketua Biro politik Ikhwanul Muslimun Syria, Hassan Hasyimi dalam temubual dengan akhbar dalam talian al-Monitor pada 12 June 2014 mendakwa mereka mempunyai banyak bukti bahawa ISIS di Syria didokong oleh pihak keselamatan Syria dan Iran. Bahkan ISIS jarang bertempur dengan tentera Syria telah lebih banyak berperang dengan kumpulan mujahiddin yang lain. “Kami mengenali mereka. Mereka yang selama ini berada didalam tentera Syria tiba-tiba menyimpan janggut yang panjang dan menjadi ahli ISIS atau al-Nusra.” Kata Hassan. Yang pastinya bagi beliau “ …. apa yang mereka lakukan tiada kena-mengena dengan Islam, dari segi perbuatannya, ideologinya dan pemikiran mereka.”


Inikah Islam yang dibawa aQI / ISIS …….


Rekod penglibatan ISIS dalam keganasan sangat panjang. Bermula dari alQaeda in Iraq, kemudiannya Islamic State of Iraq dan seterusnya menjadi Islamic State in Iraq and Levant, sikap melampau ISIS dan keganasan mereka semakin jauh dari Islam. Samada dalam bentuk pengeboman kereta ditempat awam, pembunuhan tokoh dan ulama’, penculikan wanita dan aktivis kemanusiaan, hukuman tanpa bicara, pembunuhan kejam dengan memeotong kepala dan menembak mangsa yang tidak berdaya – senarai kekejaman mereka hampir tiada penghujung.


Pada 25 Oktober 2009, pengeboman di Baghdad membunuh 155 nyawa dan mencederakan lebih 720 orang. Pada 8 Disember sekali lagi Baghdad dibom membunuh 127 nyawa dan mencederakan 448 orang. ISIS, atau ketika itu ISI, mengaku bertanggungjawab.


ISIS juga tidak teragak-agak untuk membunuh sesiapa saja, termasuk ulama’, yang menentang mereka. ISIS dipercayai terlibat dalam serangan bom chlorine pada March 2007 yang membunuh 8 dan ratusan cedera di Fallujah dan Ramadi dimana pemimpin tempatannya menentang aQI. Sebulan sebelumnya satu letupan bom berhampiran sebiah masjid di Fallujah telah membunuh 35 orang. Imam di masjid tersebut diketahui menentang ISIL. ISIL juga didakwa membunuh pemimpin kumpulan mujahiddin lain yang mereka. Mereka juga dipercayai terlibat dalam serangan bom sebuah masjid di Baaquba yang membunuh 28 orang termasuk pemimpim kumpulan Hamas of Iraq dan 1920 Brigades. ISIL juga cuba melagakan antara golongan Sunni dan Syiah dengan menyerang tempat suci golongan Syiah.


Sebaik mengisytiharkan `Khilafah Islam’, satu sumber yang dipetik dari media Turki memetik seorag wakil ISIS, Abu Turab al Mugaddasi mengatakan mereka akan menakluk Arab Saudi dan akan memusnahkan Kaabah. Ini kerana mereka mendakwa umat Islam pergi ke Mekah untuk menyembah batu, bukannya Allah. Tidak sampai seminggu mendirikan `daulah’ mereka telah memusnahkan sekurang-kurangnya 4 maqam ulama’ Sunni yang didakwa sebagai sumber khurafat serta 6 masjid Syiah.


ISIS juga dalam tempuh peperangan terbaru ini dilaporkan telah mengeluarkan `fatwa’ meminta semua keluarga menyerahkan anak perempuan mereka kepada anggota ISIS untuk memberi khidmat sex. Arahan ini didapati didalam risalah-risalah yang ditemui di di Mosul dan Tikrit.


Kalau bukan ISIS, siapa kuasai utara Iraq sebenarnya ……Pertubuhan Ulama Iraq (Association fo Muslim Scholars of Iraq – AMSI) dalam kenyataannya bertarikh 9 Julai 2014 mengambarkan kemenangan di Mosul adalah hasil dari kebangkitan rakyat dari pelbagai kumpulan penentang. Kemenangan tidak langsung ditujukan kepada ISIS sepertimana yang digembar-gemburkan oleh media antarabangsa. Dalam kenyataan tersebut juga AMSI mengingatkan pejuang pembebasan Iraq untuk mengutamakan kemaafan daripada membalas dendam dan menjaga kemuliaan darah orang yang tidak berdosa. Sikap ini jelas bertentangan dengan amalan ISIS yang telalu mudah menjatuhkan hukuman mati kepada semua yang dilihat menentang mereka.


Sekali lagi dalam kenyataan mereka pada 12 Jun 2014, walaupun tidak menyebut nama ISIS, AMSI secara lebih jelas menyatakan kemenangan terbaru ini adalah hasil pengorbanan seluruh rakyat Iraq dan tidak ada satu pihak yang boleh mendakwa ia adalah kemenangan mereka walau begitu yang cuba digambarkan oleh media antarabangsa.
Struan StevensonPersoalannya ….
Struan Stevenson, Presiden Delegasi Parlimen Eropah untuk Hubungan dengan Iraq menulis pada 16 Julai, 6 hari selepas kejatuhan Mosul “ Maliki dan penaungnya di Tehran mendakwa bahawa daerah-daerah Iraq telah jatuh ketangan pengganas ekstrim ISIS. Tetapi dakwaan ini adalah melucuka dan tidak masuk akal. Pembebasan 100,000 km persegi (¾ dari keluasan Semenanjung Malaysia) jajahan Iraq dengan yang diduduki beberapa juta rakyat dalam masa beberapa hari tidak mungkin dilakukan oleh kumpulan ekstrimis yang terpencil dengan tidak lebih beberapa ribu atau hanya beberapa ratus anggota ….. pelbagai petanda menunjukkan qabilah-qabilah Arab dan penduduk tempatan telah bangkit dengan kemarahan menentang Maliki.”


VICE News pula memetik temubual seorang penduduk, Sahib, 60, yang menafikan ISIS berada di Mosul. “Rakyat Iraq sendiri yang menguasai bandar ini, mereka yang menghalau keluar tentera Maliki …… Saya tidak melihat seorang orang asing pun, hanya orang Iraq. Ini adalah kebangkitan melawan kezaliman presiden (Maliki). Rakyat sudah bosan dengan beliau dan mereka tidak dapat bersabar lagi.”


Liputan berita oleh media utama seperti CNN, BBC dan alJazeera melaporkan dari wilayah yang dibebaskan seperti Nineveh dan Salahaddin, menunjukkan tidak berlakunya sebarang kekacauan dan pencerobohan hak terhadap penduduk tempatan. Keadaan ini berbeza jika dikuasai oleh kumpulan ektrimis yang selalunya melakukan pelbagai kekacauan dan ugutan.


[Apakah agenda mereka ?]Sebab media antarabangsa cuba menggambarkan kemenangan ini adalah kemenangan satu puak yang esktrim (ISIS) adalah jelas; untuk menimbulkan kemarahan dunia kepada revolusi rakyat dan cuba merencatkannya. Apabila dunia melihat kebangkitan rakyat Iraq sebagai pengganas dan ektrimis, maka mudah saja untuk kuasa luar campur tangan dan membantu kerajaan Maliki menekan kebangkitan rakyat. Amerika dan Rusia telah menghantar kapal terbang pejuang untuk membantu tentera Maliki. Tentera elit Iran pula dilaporkan telah memasuki Iraq untuk sama-sama menyekat kebangkitan rakyat. Kerajaan Maliki cuba menggambarkan semua keganasan dan kezaliman berpunca dari ISIS dan semua umat Sunni adalah ISIS. Masyarakat dunia tidak akan membantah kerana mereka dilihat sebagai menentang kumpulan pengganas dan ektrimis.


Struan Stevenson juga melaporkan “ …. dakwaan ini bukanlah kerana salah-faham bahkan jelas mempunyai niat yang jahat. Atas nama menentang keganasan, Maliki dan regim Iran cuba membuat alasan untuk campurtangan Tentera al Quds dari Iran dan penaklukan Iraq oleh tentera Pengawal Republikan Iran. Pada masa yang sama mereka mahukan campurtangan tentera Amerika menyebelahi Maliki.”


Pada 12 Jun, Wall Street Jounal melaporkan 3 batalions tentera elit al Quds telah dihantar membantu tentera Iraq. Satu battalion telah telah menyertai pertempuran bersama tentera Iraq dan membantu menawan semula sebahagian besar bandar Tikrit pada hari Khamis. Manakala 2 batalion lagi ditugaskan mempertahankan Baghdad dan tempat suci Syiah di Karbala dan Najaf.


[Pengisytiharan Khilafah Islam]ISIS berterusan melakukan perkara yang pelik dan tidak dapat diterima oleh umat Islam umumnya. Pada 29 Julai 2014 bersempena 1 Ramadhan 1435, ISIS telah mengisytiharkan berdirinya Khilafah Islam di kawasan yang dikuasai mereka dari timur Syria hingga ke utara Iraq. Namum sebahagian besar kawasan ini adalah padang-pasir dan tidak berpenghuni. Pemimpin ISIS, Abu Bakar Al-Baghdadi dilantik sebagai `khalifah’ mereka. Mereka juga mengeluarkan fatwa mewajibkan seluruh umat Islam di dunia melafazkan bai’ah (taat setia) kepada mereka. Pengistiharan kahlifah ini juga bererti semua jamaah Islam dan kumpulan mujahiddin hendaklah dibubarkan kerana semua umat Islam mesti berada dibawa satu khalifah.


Sebenarnya ini bukan perkara baru di Iraq. Pada tahun 2007, Abu Musab al Zarqawi, bekas pemimpin aQI yang ketika itu memimpin gerakan ‘Tauhid dan Jihad di Mesopotamia’ telah pernah mengisytiharkan penubuhan Negara Islam di Iraq.


Negara Islam memang menjadi idaman setiap muslim dan gerakan Islam. Tetapi pengisyiharan Negara Islam oleh kumpulan yang membawa imej penganas, pembunuh dan mempunyai rekod kemanusiaan yang buruk – hanya merosakkan agenda Negara Islam.


Pengisytiharan ini juga tidak membawa apa-apa kebaikan dan tidak menyelesaikan sebarang masalah umat Islam bahkan masyarakat dunia kini melihat Islam melalui kacamata `Negara Islam’ yang kasar, ekstrim, tanpa undang-undang dan tidak berperikemanusiaan. Perbuatan ini hanya memberi keuntungan dan menjadi hujah kepada mereka yang menentang Islam.


Persatuan Ulama Sedunia (International Union of Muslim Scholars - IUMS) yang dipengerusikan oleh Sheikh Yusuf Qardawi dalam kenyataan pada 4 Julai 2014 menolak pengistiharan tersebut sebagai tidak sah, tidak realistik dan tiada sandaran hukum Islam. IUMS memberi amaran perbuatan ini hanya memberi keuntungan kepada musuh Islam di Iraq dan Syria. Khilafah Islam berdiri atas dasar persepakatan ummah bukan hanya dengan pengisytiharan golongan tertentu. ISIS juga dikecam kenara cuba merampas kejayan kebangkitan rakyat Iraq dengan mendakwa kemenangan milik mereka.
Persatuan Ulama’ Iraq (Association of Muslim Scholars in Iraq - AMSI) pula dalam kenyataan No 1003 bertarikh 1 Julai 2014 berkata, dalam keadaan Iraq sekarang, pengumuman seperti itu tidak memberi kebaikkan kepada Iraq dan perpaduan rakyatnya. Bahkan perbuatan seperti itu boleh dianggap cuba memecah-belahkan Iraq dan kepentingan rakyat.


Sheikh Abbas Shuman, seorang ulama al Azhar berkata “mereka yang bercakap tentang penubuhan Negara Islam itu sebenarnya pengganas. Khilafah Islam tidak ditegakkan secara paksaan. Menakluk sebuah negara dan membunuh separuh penduduknya …… ini bukan Negara Islam. Ini adalah keganasan.”


Pengisytiharan itu juga ditolak oleh pelbagai kumpulan mujahidin di Syria. Abu Maria al-Qahtani yang menjadi rujukan Jabat an Nusra dalam perundangan Islam mencatatkan didalam Twitternya tindakan ISIS adalah “semangat yang keterlaluan” dan “musibah kepada ummah”. Bahkan golongan salafi seperti gerakan Salafi Lebanon juga menolaknya. Pemimpin gerakan tersebut, Daii Islam al Shahhal berkata “Kami pun mahukan negara Islam, itu adalah asas kefahaman kami. Tetapi Negara Islam mesti tertegak atas beberapa kriteria dan kriteria tersebut belum dipenuhi.” Manakala Jamaah Islamiyah Lebanon mengecam pengumuman tersebut menganggapnya terkeluar dari landasan Islam. Bagi mereka ISIS merosakkan Islam dan dikeji oleh penduduk di Timur Tengah.


Sehingga artikel ini ditulis, alQaeda Global (aQG) masih belum mengeluarkan apa-apa kenyataan terhadap pengisytiharan ISIS, namun ia tentunya sukar diterima oleh aQG kerana ia bererti pemimpin aQG Ayman al Zawahiri pula terpaksa memberi taat-setia kepada ISIS.


[Kesimpulan]Dalam meneliti fakta-fakta yang berlaku di Iraq dan Syria serta sebagai panduan memahami pergolakan Irqa-Syria dimasa akan datang, kita boleh mengambil beberapa kesimpulan :


1. ISIS mempunyai asal-usul dari al Qaeda in Iraq (aQI). Walaupun alQaeda sendiri sudah dianggap pelampau dan ekstrim, ISIS telah menjadi lebih ekstrim hinggakan alQaeda sendiri menjauhkab diri dari mereka.


2. Selain nama yang bersandar Islam, ISIS tidak menunjuk sebarang karakter perjuangan Islam dari segi akhlak, kefahaman, pendekatan syariat, kasih-sayang, adab di medan perang, teliti dalam menghukum dan sebagainya.


3. Penonjolan ISIS sebagai kumpulan yang terlampau ekstrim, hanya memberi keburukan kepada Islam amnya dan kepada perjuangan membebaskan Syria dan Iraq khususnya.


4. Strategi ISIS hanya memberi keuntungan kepada musuh Islam di Syria dan Iraq. Imej militan ekstrim ISIS menjadi alasan untuk campurtangan kuasa asing seperti Amerika dan Rusia bahkan Iran dalam urusan Syria dan Iraq. Beralasankan menentang pengganas, mereka memasuki Iraq dan Syria; tetapi yang ditentang bukan pengganas bahkan revolusi rakyat.


5. ISIS ditolak oleh semua pihak, samada yang sepatutnya menjadi kawan apalagi lawan. Samada golongan Islam mahupun secular.


6. Kejayaan yg dinisbahkan kpd ISIS yang berlaku secara tiba-tiba dan begitu cepat menimbulkan pelbagai tanda-tanya; apakah kejayaan itu betul milik ISIS ataukah mereka memang sengaja diberi ‘laluan’ oleh pihak tertentu dan berkepentingan.


7. Kejayaan membebaskan utara dan barat Iraq terutama daerah Sunni Ninawa dan al Anbar bukan milik ISIS bahkan hasil kebangkitan rakyat Iraq terharap kerajaan Syiah Nuri Maliki. Protes besar-besaran terharap kerajaan Maliki telah bermula sejak akhir 2013 bukannya bermula dengan penaklukan Mosul pada Jun 2014.


8. Dakwaan bahawa ISIS ciptaan pihak luar yang sengaja ingin memburukkan Islam dan perjuangan rakyat atau sekurang-kurangnya telah diresapi oleh anasir jahat sukar ditolak kerana tindakan ISIS hanya merugikan Islam dan menguntungkan musuh Islam.
Ar. Hj. Syed Mohd Radhi Syed Sakkaf
Jkuasa Pembelaan Ummah
Pertubuhan IKRAM Negeri Selangor

----------------------------------------

Mohon sebarkan artikel ini sebanyak mungkin. Ramai sudah salah faham mengenai isu ini. Jalankan tanggungjawab anda. Pastikan sahabat-sahabat anda tidak tertipu dengan kebangkitan Islam palsu ini. Sebarkan!


sumber

77 comments:

 1. tq byk tuan blog kerana artikel penting ini.

  umat islam wajib mengenali siapa musuh dan siapa org mujahideen sebenar.

  ISIS mungkin syiah yg menyamar.

  ISIS mirip kepada AsSufyani akhir zaman yg byk membunuh umat Islam tapi luaran mereka lebih hebat dpd org islam.

  ReplyDelete
 2. Daripada Umair bin Hani berkata : Aku mendengar Abdullah bin Umar berkata : Ketika Kami duduk bersama-sama Rasulullah s.a.w. baginda telah menyebut tentang fitan (peristiwa akhir zaman). Dan Baginda seringkali menyebutnya sehinggalah baginda menyebut tentang fitnah al-Ahlas. Maka berkata seseorang : Wahai Rasulullah, apakah dia fitnah al-Ahlas itu? Bersabda Rasulullah s.a.w. : Ia adalah malapetaka berterusan iaitulah apabila berlakunya pelarian dan peperangan secara besar-besaran. Kemudian, fitnah al-Sarraa (kemewahan dan kesenangan) bermula dari bawah kaki seorang lelaki yang mendakwa yang dia adalah keturunanku. Bagaimanapun, dia bukanlah dari golonganku kerana yang termasuk dalam golonganku ialah mereka yang bertaqwa. Selepas itu, orang ramai akan tunduk taat di bawah telunjuk seorang lelaki tempang (pemerintah yang menyeleweng). Kemudian, fitnah al-Duhaymaa (fitnah gelap dan hitam lantaran jenayah yang berleluasa) sehingga ia tidak akan meninggalkan seorangpun dari umat ini tanpa kekejaman atau penindasan. Apabila disangkakan fitnah ini telah tiba ke penghujungnya, rupanya ia semakin dipanjangkan dan berkekalan. Pada ketika itu terjadilah seorang itu yang paginya beriman dan apabila waktu petang ia menjadi kafir. Sehingga akhirnya manusia pada ketika itu terbahagi kepada dua kumpulan. Sebuah kumpulan keimanan yang tidak ada kemunafikan, dan sebuah lagi kumpulan kemunafikan yang tiada keimanan di dalamnya. Jika keadaan ini berlaku, maka kalian tunggulah kemunculan Dajjal pada hari itu atau esoknya.

  Riwayat Abu Daud, Ahmad dan Hakim.

  Abu bakar al baghdadi (ISIS) mengistiharkan dia khalifah Islam seluruh dunia skg wlaupun tanpa persetujuan dr negara2 Islam yg lain. Dia juga ckp dia keturunan Rasulullah. N pcaya pjuangan dorg utk Imam Mahdi sedangkan pengikut Imam Mahdi hanya 313 @ 314 org bkn mcm ISIS yg ramai. maksud hadis Rasulullah..klau kmu tnmpk panji2 hitam dr timur pergi lah menurutinya kerana di tgh2nya ada al Mahdi.
  #so skg ISIS dpcayai panji2 hitam tu n pngikutnya pcaya abu bakar tu al Mahdi.
  #kesimpulannya ISIS bkn panji2 hitam tu sbb bilangannya lebih n satu lg Imam Mahdi pun x tau yg dia Imam Mahdi.
  Hadis kt atas mcm ada kaitan dgn Isis n Abu bakar al baghdadi..wallahu'lam.

  Maksud hadis d atas..pg beriman..ptg mjd kafir.. mksudnya pg dia solat tp ptg dah buat maksiat..pkara ini byk blaku skg ni & sdg blaku d sekeliling kita.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bukan ke hadis tu lebih kena dgn Ayot Tol Khomeni?

   Delete
 3. Isis adalah tentera panji hitam yang difitnah oleh dajjal

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sesiapa saja boleh gelar diri mereka tentera panji hitam dgn hanya pakai baju hitam dan bendera hitam dan sekadar tahu basic islam Smata2. Mudah sangat. Lepas tu senang menyembelih org islam... itu khawarij

   Delete
  2. mudah sangat menuduh, yg disembelih tu adalah askar syiah dan org yg bersekongkol dengan puak kafir utk membunuh org2 awam dgn menggunakan jet. bayangkan satu jet melepaskan satu bom, berapa nyawa penduduk sunni yg melayang?. yang satu kamu nampak, yg bergelimpangan di kawasan pengeboman kamu lupa.

   Delete
 4. Ayatullah khomeni tu dajjal kecil yg dilahirkan sebelum timbul dajjal besar. Syiah adalah pengikut dajjal.

  ReplyDelete
 5. Tq tuan tanah..harap artikel ni benar..skrg ni telalu byk fitnah akhir zaman..sampai musuh pun kita ingat kawan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. sebenarnya artikel ini jauh menyimpang dari kisah sebenar. dan penulis artikel ini hanya bersumberkan media mainstream yg sedia kita maklum dikuasai oleh kafir.

   Delete
  2. Betol tu bang.kite x boleh telan bulat2..kite kena research lagi dan lagi...dan berdoa diberi petunjuk..

   Delete
  3. Berdoa diberi petunjuk dan berdoa agar kita direzekikan berada atas landasan islam yang benar seperti ajaran rasulullah s.a.w dan para sahabat baginda s.a.w..

   Delete
 6. jangan lupa wtc911 islam d.fitnah.kan ulamak dan kerajaan menyokong amerika menuduh islam penganas ..sekarang peperangan ini sudah d.rencana.kan masih lagi menyokong amerika musuh islam sampai akhir zaman ..teryata benar sabda rasullah se.buruk2 makhluk ada.lah ulamak yg keluar fitnah dari mulut ye.....[ qs al-mumtahanah 60;1 ] jangan kalian mengambil musuh ku sebagai teman ... lihat saja .lah musibah lah sape2 yg menyokong amerika gov yg sebenar ye yahudi

  ReplyDelete
 7. Amatlah jauh sekali IS tu dr Syiah...sedangkan Syiah itu adalah musuh utama Org Islam...n kbanyakn yg dbunuh IS itu adalh tentera Syiah atau tentera Sunni yg brpaling tadah yg myokong krajaan Syiah... Disini pun masih ada yg myokong Syiah yg mahu dsamakn dgn Sunni walhal kamu syiah adalh pnyembah kubur...sdangkn org2 Sunni dbwh Daulah la yg paling aman samaada dr Sunni radikal atau sunni moderat... Ya IS memg golongn yg sedikit jika dinisbahkn dgn pnduduk seluruh dunia skg...sbb ape IS boleh buat..Is Boleh gegar kesatuan arab yg xbuat apa2 psl pnindasan Sunni dsana yg lbh mementingkn jwtan n hasil dunia yg xsberapa...Boleh gegar US PBB Nato yg indah kabar dr rupa.. hnya krn keyakinan kpd Allah SWT...pmuda IS dr golongn yg brbagai dr plajar, Doktor, Guru, Jurutera, pakar IT, tentera, polis n intlgn sluruh dunia n tepat skali Muslim yg mgamalkn Al Quran n Sunnah yg obses mhukn ngara yg mgmalkn Islam yg sbnar... Kmu kata plampau? Tp adakh mlampau jika mghapuskn rokok n arak? Sebat kpd pnzina..kpd og tdk puasa...xsolat jumaat.. Potong tgn pncuri adakh mlampau? Jika itu smua mlampau adakh undg2 Islam yg trkndg ddlm Al Quran atupun hadis2 Soheh itu mlampau... N og Islam Sunni tdk plu takut yg sbnarnye ancamn adalh golongn Syiah, Amerika n Yahudi ni...sembelih, pancung mmg ada dlm Al Quran tujuannye utk mnakutkn musuh2 Islam...akhi2 boleh semak... As salam alaykum..

  ReplyDelete
  Replies
  1. bagi dalil dan nas Quran tersebut yg menghalalkan SEMBELIH. sedangkan Allah melarang perbuatan tersebut dalam surah At-Taubah ayat 6. ISIS membelakangkan Quran dan adab berperang Rasulullah. jangan suruh orang cek dalil tersebut jika anda tahu, lampirkannya dalah lebih memudahkan orang.

   Delete
  2. Dan jika seseorang dari kaum musyrik meminta perlindungan kepadamu (untuk memahami Islam), maka berilah perlindungan kepadanya sehingga ia sempat mendengar keterangan-keterangan Allah (tentang hakikat Islam itu), kemudian hantarlah dia ke mana-mana tempat yang ia beroleh aman.
   Perintah yang tersebut ialah kerana mereka itu kaum yang tidak mengetahui (hakikat Islam).at taubah .ayat 6.

   ayat ini merujuk kepada kaum musyrik yg mahu memahami islam, dan saranan memimpinnya kepada islam. apa kaitan dengan hukuman sembelih?sembelih.yang dilakukan IS adalah hukuman kepada tentera2 thoghut shiah,mereka yg murtad dr islam setelah diajak oleh IS supaya jangan menyertai ketenteraan Basyar. kamu juga tahu apa kesan shiah terhadap agama islam kan? selain kamu ikut media rasmi lidah kafir dimedia, kamu juga perlu ikut perkembangan tentang apa yg berlaku melalui lmedia rasmi IS....mahu lagi? ...rujuk pada sirah..org yg pertama memenggal kepala musuh iaitu ibnu Mas ud, yang memenggal kepala setelah dia(Ibnu Mas ud) meletakkan kakinya ke leher abu jahl didalam peperangan Badr...so sekarang dalil sudah ada, adakah kamu mahu kebenaran atau tetap ego mahu menegaakkan pndapat sendiri?

   Delete
  3. sembelih ada ke dalam islam? Bukan ke pancung?

   Delete
 8. Ya Allah saya terkejut lepas baca berita ni , mana taknya sumber semua datangnya dari media2 kafir munafik , IS tak pernah perang dengan basyar ? kahkahkahkah , division 77 dan banyak lagi kem2 dan tempat tentara basyar syiah jatuh dekat tangan IS , Ya Allah mohon tuan empunya blog lebih banyak membaca , IS memang pejuang yg tetap pendirian dan garang , spy dan shahwat memang patut mati dibunuh tanpa belas kasihan dengan disembelih sebagai amaran untuk rakan2 mereka , IS memang gilakan darah , lagi darah2 manusia yg mengaku diri mereka islam dan ulama tapi bersubahat dengan kapir syiah dan kapir barat laknattullah, agak kelakar mengatakan mosul jatuh adalah disebabkan rakyat mosul sendiri , pakai apakah rakyat mosul berperang menghalau tentera2 syiah sebanyak 30000 itu semasa kebangkitan mereka , pakai sepanduk kah? turun di jalan raya kah? mohon saudara lebih banyak membaca dan tidak mempercayai berita2 dan kupasan2 dari orang2 fasikh serta ulama2 suu...

  ReplyDelete
  Replies
  1. xyah cakap banyak konon tau semua..byk membaca kepala hotak ko..ko baca quran x? bagi aku ayat yg membenarkan umat islam bunuih orang sana cni..kaji balik bahan bacaan ko..jgn dok pcaya smua jer fkir pakai otak n logik akal ckit.

   Delete
  2. Anon 4 feb 2015, mungkin dia ni tak ikuti betul2, ni slah satu contoh manusia yg mnyokong mana2 organisasi tanpa siasat telebih dahulu. skang ni tlg bgtau sikit apa salah warga jepun tu smpai dipancung?? diorg cuma tahanan n diorang takda kaitan. xphm lah nape sume still sokong isis aduh mnyeleweng da masing2

   Delete
  3. Seperti anda juga seganas ISIS sama dan serupa pengganas yang lebih tepat digelar kafir laknatullah. (callybambang)

   Delete
  4. ISIS adalah musuh ISLAM , mereka membunuh org tua, perempuan dan kanak kanak yang mana diharamkan didalam adab perang disitu dia dah lawan sabda nabi kemudian dalam alquran jelas ALLAH mengharamkan membunuh satu jiwa pun..kamu tahu tak akibat dari tindakkan isis yang bertopengkan pejuang islam ini sekarang Agama ISLAM banyak dihina..sampai ada nak bakar quran...cubalah sedar bg penyokong ISIS bahawa ISLAM bukan macam tu membunuh sesuka hati ,,,,apa yg diorang nak sebenarnya nak takluk sebuah kerajaan ke...atau sebenarnya diorang nak BURUKKAN ISLAM!!!

   Delete
  5. This comment has been removed by the author.

   Delete
  6. 1000 orng...yang cetek ilmu ade 300 org.lalu dia membunuh..lagi 700 orng ikhlas mendirikan hukum Allah dan negara islam...layak ke ko hentam lagi 700 tu?ko standard ape?kalis api neraka ke?x turun jihad lagi mahu kondem orng berjihad.x tahu diam2 je..research sendiri.x payah bising2 mcm pandai...berpisah gan anak bini 3 ke 4 bulan pon dah sedih..ehmmm..lagi mahu jadi keyboard worrior

   Delete
  7. Anonymous 4 feb,, berdoalah pada Allah agar diberi petunjuk anatara yang sahih dan batil,,, kerana sekarang ni fitnah sangat berleluasa.. Nabi kata ulama warisatul anbiyak. Ulama' merupakan orang² berilmu yang telah diiktiraf. Jika isis tu benar, kenapa majoriti ulama atas dunia ni tentang mereka? Kalau benar isis tu benar, kenapa mereka bunuh banyak ulama' ? #fikir-fikirkanlah

   Delete
 9. saya komen ejaannya dibenerin. sakit saya lihatnya.

  ReplyDelete
 10. hmmm..cara perang ISIS pon bukan cara sunnah Rasulullah berperang...jd peratusan logik yg berkaitan dgn cara berperang akan meningkat kerana sunnah Rasulullah xditepati..jd jawapan aq isis nie ialah bukan panji hitam imam mahdi yg ditunggu-tunggu..

  ReplyDelete
  Replies
  1. awak nak tau mana panji hitam imam mahdi?? boleh contact sy.. :)

   Delete
  2. Mcm mn cara sunnah rasulullah berperang?

   Delete
 11. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 12. Untuk Kamu Yang Masih Galau Tentang ISIS, Inilah Sekumpulan Informasi Mengenai Mereka.

  Kepada kaum muslimin di Indonesia, tahu atau tidak tahu ini adalah akhir zaman yang didalamnya kita harus berhati-hati atas segala informasi yang masuk. Ini adalah akhir zaman yang dimana banyak orang ketika pagi dia beriman, namun sorenya dia telah kafir, ketika sore beriman dan paginya dia telah kafir.

  Salah satu hadits yang menggambarkan era penuh fitnah di akhir zaman tampaknya sangat sesuai dengan kondisi dunia dewasa ini. Di dalamnya Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa sallam menjelaskan bahwa pada masa itu sulit sekali menemukan orang yang istiqomah. Yang ada ialah orang-orang yang di pagi hari masih beriman kemudian di waktu sore ia menjadi kafir.

  Demikian pula ada yang di waktu sore beriman namun keesokan hari di waktu pagi ia telah menjadi kafir.

  ﺑَﺎﺩِﺭُﻭﺍ ﻓِﺘَﻨًﺎ ﻛَﻘِﻄَﻊِ ﺍﻟﻠَّﻴْﻞِ ﺍﻟْﻤُﻈْﻠِﻢِ
  ﻳُﺼْﺒِﺢُ ﺍﻟﺮَّﺟُﻞُ ﻣُﺆْﻣِﻨًﺎ ﻭَﻳُﻤْﺴِﻲ ﻛَﺎﻓِﺮًﺍ ﻭَﻳُﻤْﺴِﻲ ﻣُﺆْﻣِﻨًﺎ
  ﻭَﻳُﺼْﺒِﺢُ ﻛَﺎﻓِﺮًﺍ ﻳَﺒِﻴﻊُ ﺩِﻳﻨَﻪُ ﺑِﻌَﺮَﺽٍ ﻣِﻦْ ﺍﻟﺪُّﻧْﻴَﺎ
  Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Bersegeralah beramal sebelum datangnya rangkaian fitnah seperti sepenggalan malam yang gelap gulita, seorang laki-laki di waktu pagi mukmin dan di waktu sore telah kafir, dan di waktu sore beriman dan pagi menjadi kafir, ia menjual agamanya dengan kesenangan dunia.” (HR. Ahmad No. 8493)

  Selengkapnya:

  http://al-mustaqbal.net/untuk-kamu-yang-masih-galau-tentang-isis-inilah-sekumpulan-informasi-mengenai-mereka/

  ReplyDelete
 13. Al quran dan sunnah itu perjalanan kita utk menjadi tentera allah .jika bercanggah maka bercanggahlah kita dr haluan yg benar.....

  ReplyDelete
 14. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 15. Harap semua benar laa ye!! Pengetahuan kami tak tinggi mana!!, tapi kenapa amerika takut sangat dengan kelompok ni padahal sekali serang dah habis

  ReplyDelete
 16. Tapi kenapa ye pihak barat takut sangat, kecik je pon sekali ambush je dah hancur,???...atau ada sesuatu yang mereka sedar bakal berlaku ,barat kan selalu advance kandungan quran kita pon mereka kaji dan tahu lebih awal dari kita ...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kecik bkn sebarang kecik. Allah n para malaikat serta nabi ada bersama mereka.walaupun seorang mampu mgalahkan 10 org musuh. 73 golongan umat islam terpecah kata2 dlm hadis. Hanya golongan paling sedikit yg berjihad d jln Allah.jihad 2 jgn slh tafsir. Contohi nabi muhammad dan para sahabat ketika perang badar. 313 org mujahiden :)

   Delete
 17. isis merupakan grup pelakon yang berlakon sebagai mujahidin. strateginya adalah untuk memburuk burukkan dan melemahkan kumpulan mujahidin yang berusaha ikhlas menegakkan khilafah seperti jabhat nusra, liwa al ansar, jaisul islam dan lain2. dari sinilah media memainkan peranan. dengan mata dunia trtumpu kepada isis, maka masyarakat akan pukul rata mujahidin syria semua isis, dan semuanya kejam2 belaka, ini satu rancangan busuk puak kuffar untuk menggagalkan revolusi islam yang sebenar-benarnya. setelah demokrasi gagal didoktrinkan di sana, dan pbb menemui jalan buntu untuk menyelesaikan konflik (yel mereka "rakyat syria inginkan khilafah kedua kalinya!) saya mengingatkan sahabat seislam untuk memandang solusi syria di luar kotak demokrasi sementelah demokrasi juga merupakan sepak terjang barat untuk melingkupkan islam. Islam melahirkan sistem khilafah, manakala kapitalisma melahirkan sistem demokrasi. harus ada pencerahan tentang ini ya.

  mereka merancang, Allah juga merancang, dan Allah merupakan sebaik-baik perancang.

  ReplyDelete
 18. Ramai yang makin terkeliru siapa sebenarnya ISIS, siapa sebenarnya FSA, siapa sebenarnya iQi, siapa sebenarnya iQG, siapa sebenarnya Hammas, siapa sebenarnya Hizbullah, DAN siapa yang SEBENAR-BENARNYA memperjuangkan Islam. Banyak maklumat yang sampai pada kita hari ini dibawa oleh wartawan-wartawan terkenal dunia, yang kebanyakkannya ANTI-Islam. Namun, terdapat segelintir 'private reporter' Islam yang membuat liputan berita yang sebenar. Akhirnya berlaku pertembungan besar antara DUA berita. Ini yang membuatkan ummat Islam di SELURUH DUNIA bertengkar sehingga MENGKAFIR sesama sendiri. Inilah SEBENARNYA agenda besar YAHUDI LAKNATULLAH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kau bangang ke apa dah tentu syiah tu kapir

   Delete
  2. BODOH lah ko. SYIAH itu MAJOSI bangang

   Delete
  3. Syiah buat kaabah sendiri d Iran. Imam masjid plak solat dlm lubang batu dan memisahkan saf dgn makmum.depa pakai kitab asyhabul kashfi bknnya al quran.surah ayat qursi d tambah alif lam mim d dpan. Syiah juga mengkafirkan para sahabat nabi. Syiah berbeza dgn Islam.asal usul syiah adalah seorang yahudi sejati yg menyusup msuk ke dlm saf umat islam utk tujuan menghancurkan islam dr dlm. Syiah juga membunuh saidina ali dgn racun.xramai yg tahu yg nabi muhammad juga diracun oleh yahudi dan baginda mendapat syahid d jln Allah.

   Delete
 19. فَإِذَا لَقِيتُمُ الَّذِينَ كَفَرُوا فَضَرْبَ الرِّقَابِ حَتَّىٰ إِذَا أَثْخَنْتُمُوهُمْ فَشُدُّوا الْوَثَاقَ فَإِمَّا مَنًّا بَعْدُ وَإِمَّا فِدَاءً حَتَّىٰ تَضَعَ الْحَرْبُ أَوْزَارَهَا ۚ ذَٰلِكَ وَلَوْ يَشَاءُ اللَّهُ لَانْتَصَرَ مِنْهُمْ وَلَٰكِنْ لِيَبْلُوَ بَعْضَكُمْ بِبَعْضٍ ۗ وَالَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَلَنْ يُضِلَّ أَعْمَالَهُمْ

  Faitha laqeetumu allatheena kafaroo fadarba alrriqabi hatta itha athkhantumoohum fashuddoo alwathaqa faimma mannan baAAdu waimma fidaan hatta tadaAAa alharbu awzaraha thalika walaw yashao Allahu laintasara minhum walakin liyabluwa baAAdakum bibaAAdin waallatheena qutiloo fee sabeeli Allahi falan yudilla aAAmalahum

  Apabila kamu bertemu dengan orang-orang kafir (di medan perang) maka pancunglah batang leher mereka. Sehingga apabila kamu telah mengalahkan mereka maka tawanlah mereka dan sesudah itu kamu boleh membebaskan mereka atau menerima tebusan sampai perang berakhir. Demikianlah apabila Allah menghendaki niscaya Allah akan membinasakan mereka tetapi Allah hendak menguji sebahagian kamu dengan sebahagian yang lain. Dan orang-orang yang syahid pada jalan Allah, Allah tidak akan menyia-nyiakan amal mereka.  Muslim Pro - Petikan daripada Al-Quran: Muhammad (47:4) - http://www.muslimpro.com

  ReplyDelete
 20. مَا كَانَ لِنَبِيٍّ أَنْ يَكُونَ لَهُ أَسْرَىٰ حَتَّىٰ يُثْخِنَ فِي الْأَرْضِ ۚ تُرِيدُونَ عَرَضَ الدُّنْيَا وَاللَّهُ يُرِيدُ الْآخِرَةَ ۗ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

  Ma kana linabiyyin an yakoona lahu asra hatta yuthkhina fee alardi tureedoona AAarada alddunya waAllahu yureedu alakhirata waAllahu AAazeezun hakeemun

  Tidak patut, bagi seorang Nabi mempunyai tawanan sebelum ia dapat melumpuhkan musuhnya di muka bumi. Kamu menghendaki harta benda duniawiyah sedangkan Allah menghendaki (pahala) akhirat (untukmu). Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.  Muslim Pro - Petikan daripada Al-Quran: Al-Anfaal (8:67) - http://www.muslimpro.com

  ReplyDelete
 21. Daripada kita bertegang urat tentang Isis Dan group2 lain,lebih baik kita berdoa utk kemenangan umat Islam..ilmu kita x sehebat mana,hanya Allah yg tahu segalanya...berdoalah agar kita semua terhindar dr segala fitnah akhir zaman ini..benteng diri dgn iman dan taqwa..

  ReplyDelete
 22. DARIPADA UMAT ISLAM BERDOA KEPADA ISIS, LEBIH INDAH UMAT ISLAM BERDOA SYAHLAWAN NABI; MENGAPA 'TUHAN MEMBUSUK' DI MEDINAH.

  ReplyDelete
 23. smoga daulah islamiyah dilindungi rahmat Allah..hidup sistem khalifah yg mengikuti Al-quran dan sunnah..hidup! sistem khalifah yg telah lama jatuh..hidup! kejayaan islam sebenar! hidup!! khalifah imam mahdi..

  ReplyDelete
 24. Takutlah para kafir dan murtadin akan kebangkitan kekhalifahan islam

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum sedare,dari kite pertikai kn segale yg terjadi baik la mintak petunjuk allah swt kerana allah swt lebih mengetahui ape yg trjadi dan bakal trjadi..sesungguh nye mohon petunjuk dari allah swt...ingat laa saudara islam ku jgn menghina sesiapa kalau tidak diketahui hujung dan pangkal ape yg sebenar nye trjadi..jgn hina n mnyalah kn sesiapa jika tersalah mnghina akan di hina pulak oleh allah swt..jadi berusaha meminta pertunjuk dari allah swt yg lebih mengatahui..berdoa laa kalian saudara islam ku agar kita menjadi pembela islam di atas jalan yg benar..sesunguh nya allah swt akan memberi petunjuk kepada kita insha allah..as salam..

   Delete
  2. Assalamualaikum sedare,dari kite pertikai kn segale yg terjadi baik la mintak petunjuk allah swt kerana allah swt lebih mengetahui ape yg trjadi dan bakal trjadi..sesungguh nye mohon petunjuk dari allah swt...ingat laa saudara islam ku jgn menghina sesiapa kalau tidak diketahui hujung dan pangkal ape yg sebenar nye trjadi..jgn hina n mnyalah kn sesiapa jika tersalah mnghina akan di hina pulak oleh allah swt..jadi berusaha meminta pertunjuk dari allah swt yg lebih mengatahui..berdoa laa kalian saudara islam ku agar kita menjadi pembela islam di atas jalan yg benar..sesunguh nya allah swt akan memberi petunjuk kepada kita insha allah..as salam..

   Delete
 25. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 26. ISIS,AL QAEDA, MAIN HARI MAKIN RAMAI YG MJADI PENGIKUT DAN SANGGUP PERGI UTK BJUANG DI SANA TERMASUK PEREMPUAN..ADA PEREMPUAN YG MJADI PEMUAS NAFSU KPD ANGGOTA ISIS..CUMA ORG KOLOT HE AGUNG AGUNGKAN ISIS.. HAKIKATNYA ISLAM SEBENAR TIADA WUJUD LG. NILAH KENYATAAN.

  ReplyDelete
 27. Hah BODOH lah ko ADMIN. Syiah LAKNAT itu MAJOSI. generasi abu luluah.

  ReplyDelete
 28. Berperang, berpandukan.. Berlandaskan.. Alquran dan sunnah... Selamatlah.. . Insyallah... Tepok dada tanyala iman... Buka alquran.. Buat kajian... Aman sejahtera..

  ReplyDelete
 29. Berperang, berpandukan.. Berlandaskan.. Alquran dan sunnah... Selamatlah.. . Insyallah... Tepok dada tanyala iman... Buka alquran.. Buat kajian... Aman sejahtera..

  ReplyDelete
 30. Tidak ada post yang boleh dipertanggungjawabkan di sini. Rujuklah kepada ulamak ahlus sunnah wal jamaah di tempat masing2

  ReplyDelete
 31. disaat isis di bom rusia,inggris,paris dll ngra. knapa isis ada di ngara islam...knpa isis tk lwan israel klo mmang pjuang islam... kok mlh mnfhcurkn ngra islam... msa dibom tk dbritakn brpa orng isis yg mti...tpi orng awam yg bnyak mti... nnti klo yg dibom ngara islam cpat lmbt ngra islam akn tumbang.... ini smua ada tanda tanya bsar.... namun hanya ALLAH YG Tahu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tiada negara Islam d dunia selain d iraq n syria. Contoh Malaysia undang2 demokrasi.ada arak ada disko...mencuri masuk penjara. Potong tgn br undang2 Islam.di Arab Saudi d jeddah ada bnyk disko...sbb 2 dlm hadis nabi ckp imam mahdi akan takluk jazirah Arab.

   Delete
 32. Isis asal mereka dari yahudi rejim zionis...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaji sejarah dan kamu akan jumpa yang isis ini adalah askar askar yahudi rejim zionis yang berpura pura menegakkan islam sedangkan ia memesongkan islam... isis penyokong kuat rejim zionis

   Delete
  2. Mcm mn isis nk serang israel. Jln kena sekat dgn arab saudi. So isis kena kalahkan arab saudi dlu lah. Mcm dlm hadis imam mahdi akan menakluk jazirah arab, seterusnya parsi iaitu Iran,seterusnya konstarinopel iaitu turkey.pas2 baru dajjal muncul.pas2 nabi isa akan turun lawan dajjal d israel. So kena ikut turutan seperti dlm hadis...sebelum kmunculan imam mahdi akan muncul komet berekor. Thn 2013 komet dh menghentam russia mgakibatkan 2000 org kehilangan nyawa.bnyk petanda alam berlaku spt salji,api d yaman dh muncul iaitu tanda kiamat terakhir telah d perlihatkan pd kita n tggu masa sj.

   Delete
 33. DEKLARASI PERANG PENEGAKKAN DINUL ISLAM
  DISELURUH DUNIA
  Bismillahir Rahmanir Rahiim
  Dengan Memohon Perlindungan dan Izin
  Kehadirat Allah Subhanahu Wa Ta'ala,
  Rabb Pemelihara dan Penguasa Manusia,
  Raja Manusia yang Berhak Disembah Manusia.
  Rabb Pemilik Tentara Langit dan Tentara Bumi


  Pada Hari Ini : Yaumul Jum'ah 6 Jumadil Akhir 1436H
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Mengeluarkan Pengumuman kepada
  1. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Afrika
  2. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Eropa
  3. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia
  4. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Asia Tenggara
  5. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Amerika
  6. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di benua Australia
  7. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Utara
  8. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) yang hidup di Kutup Selatan
  9. Seluruh Ummat Islam (Bangsa Islam) diseluruh Dunia

  PENGUMUMAN DEKLARASI PERANG SEMESTA
  Terhadap Seluruh Negara yang Tidak
  Menggunakan Hukum Berdasarkan Al-Qur'an dan As-Sunnah Rasulullah SAW.
  Perang Penegakkan Dinuel Islam ini Berlaku disemua Pelosok Dunia.

  MULAI HARI INI
  YAUMUL JUM'AH 6 JUMADIL AKHIR 1436H
  BERLAKULAH PERANG AGAMA
  BERLAKULAH PERANG DINUL ISLAM ATAS DINUL BATHIL
  BERLAKULAH HUKUM PERANG ISLAM DISELURUH DUNIA
  MEMBUNUH DAN TERBUNUH FISABILILLAH

  "Dan BUNUHLAH mereka di mana saja kamu jumpai mereka, dan USIRLAH mereka dari tempat mereka telah mengusir kamu (Mekah); dan fitnah itu lebih besar bahayanya dari pembunuhan, dan janganlah kamu memerangi mereka di Masjidil Haram, kecuali jika mereka memerangi kamu di tempat itu. Jika mereka memerangi kamu (di tempat itu), maka bunuhlah mereka. Demikanlah balasan bagi orang-orang kafir. Kemudian jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan (sehingga) ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah. Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu), maka tidak ada permusuhan (lagi), kecuali terhadap orang-orang yang zalim.”
  (Q.S: al-Baqarah: 191-193).

  BUNUH SEMUA TENTARA , POLISI, INTELIJEN , MILISI SIPIL ,HAKIM DAN
  BUNUH SEMUA PEJABAT SIPIL Pemerintah Negara Yang Memerintah dengan Hukum Buatan Manusia (Negara Kufar).

  BUNUH SEMUA MEREKA-MEREKA MENDUKUNG NEGARA-NEGARA KUFAR DAN MELAKUKAN PERMUSUHAN TERHADAP ISLAM.
  JANGAN PERNAH RAGU MEMBUNUH MEREKA sebagaimana mereka tidak pernah ragu untuk MEMBUNUH, MENGANIAYA DAN MEMENJARAKAN UMMAT ISLAM YANG HANIF.

  INTAI, BUNUH DAN HANCURKAN Mereka ketika mereka sedang ada dirumah mereka jangan diberi kesempatan lagi.
  GUNAKAN SEMUA MACAM SENJATA YANG ADA DARI BOM SAMPAI RACUN YANG MEMATIKAN.

  JANGAN PERNAH TAKUT KEPADA MEREKA, KARENA MEREKA SUDAH SANGAT KETERLALUAN MENENTANG ALLAH AZZIZUJ JABBAR , MENGHINA RASULULLAH SAW, MENGHINA DAN MEMPERBUDAK UMMAT ISLAM.
  BIARKAN MEREKA MATI SEPERTI KELEDAI KARENA MEREKA ADALAH THOGUT DAN PENYEMBAH THOGUT

  HANCURKAN LULUHKAN SEMUA PENDUKUNG PEREKONOMIAN NEGARA-NEGARA KUFAR
  DARI HULU HINGGA HILIR

  HANYA SATU UNTUK KATA UNTUK BERHENTI PERANG,
  MEREKA MENYERAH DAN MENJADI KAFIR DZIMNI.
  DAN BERDIRINYA KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH.
  KHALIFAH IMAM MAHDI.

  Kemudian jika mereka berhenti dari memusuhi kamu, maka sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi
  Maha Penyayang.

  Dan perangilah mereka itu, sehingga tidak ada fitnah lagi dan sehingga ketaatan itu hanya semata-mata untuk Allah.
  Jika mereka berhenti (dari memusuhi kamu),
  maka tidak ada permusuhan (lagi),
  kecuali terhadap orang-orang yang zalim.
  Al-Baqarah : 192-193

  SAMPAIKAN PESAN INI KESELURUH DUNIA,
  KEPADA SEMUA ORANG YANG BELUM TAHU ATAU BELUM MENDENGAR

  MARKAS BESAR ANGKATAN PERANG
  KHILAFAH ISLAM AD DAULATUL ISLAMIYAH MELAYU
  PANGLIMA ANGKATAN PERANG PANJI HITAM
  Kolonel Militer Syuaib Bin Sholeh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini salah satu suara syaitan (callybambang)

   Delete
 34. BENTUKLAH PASUKAN MILITER PADA SETIAP ZONA ISLAM
  SAMBUTLAH UNDANGAN PASUKAN KOMANDO BENDERA HITAM
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Untuk para Rijalus Shaleh dimana saja kalian berada,
  bukankah waktu subuh sudah dekat? keluarlah dan hunuslah senjata kalian.

  Dengan memohon Ijin Mu Ya Allah Engkaulah Pemilik Asmaul Husna, Ya Dzulzalalil Matien kami memohon dengan namaMu yang Agung
  Pemilik Tentara langit dan Bumi perkenankanlah kami menggunakan seluruh Anasir Alam untuk kami gunakan sebagai Tentara Islam untuk Menghancurkan seluruh Kekuatan kekufuran, kemusyrikan dan kemunafiqan yang sudah merajalela di muka bumi ini hingga Dien Islam saja yang berdaulat , tegak perkasa dan hanya engkau saja Ya Allah yang berhak disembah !

  Firman Allah: at-Taubah 38, 39
  Hai orang-orang yang beriman, mengapa kamu jika dikatakan orang kepadamu: “Berperanglah kamu pada jalan Allah”, lalu kamu berlambat-lambat (duduk) ditanah? Adakah kamu suka dengan kehidupan didunia ini daripada akhirat? Maka tak adalah kesukaan hidup di dunia, diperbandingkan dengan akhirat, melainkan sedikit
  sekali. Jika kamu tiada mahu berperang, nescaya Allah menyiksamu dengan azab yang pedih dan Dia akan menukar kamu dengan kaum yang lain, sedang kamu tiada melarat kepada Allah sedikit pun. Allah Maha kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

  Berjihad itu adalah satu perintah Allah yang Maha Tinggi, sedangkan mengabaikan Jihad itu adalah satu pengingkaran dan kedurhakaan yang besar terhadap Allah!

  Firman Allah: al-Anfal 39
  Dan perangilah mereka sehingga tidak ada fitnah lagi, dan jadilah agama untuk Allah.

  Peraturan dan undang-undang ciptaan manusia itu adalah kekufuran, dan setiap kekufuran itu disifatkan Allah sebagai penindasan, kezaliman, ancaman, kejahatan dan kerusakan kepada manusia di bumi.

  Allah Memerintahkan Kami untuk menghancurkan dan memerangi Pemerintahan dan kedaulatan Sekular-Nasionalis-Demokratik-Kapitalis yang mengabdikan manusia kepada sesama manusia karena itu adalah FITNAH

  Firman Allah: al-Hajj 39, 40
  Telah diizinkan (berperang) kepada orang-orang yang diperangi, disebabkan mereka dizalimi. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk menolong mereka itu. Iaitu
  orang-orang yang diusir dari negerinya, tanpa kebenaran, melainkan karena mengatakan: Tuhan kami ialah Allah

  Firman Allah: an-Nisa 75
  Mengapakah kamu tidak berperang di jalan Allah untuk (membantu) orang-orang tertindas. yang terdiri daripada lelaki, perempuan-perempuan dan kanak-kanak .
  Dan penindasan itu lebih besar dosanya daripada pembunuhan(al-Baqarah 217)

  Firman Allah: at-Taubah 36, 73
  Perangilah orang-orang musyrik semuanya sebagai mana mereka memerangi kamu semuanya. Ketahuilah bahawa Allah bersama orang-orang yang taqwa. Wahai Nabi! Berperanglah terhadap orang-orang kafir dan munafik dan bersikap keraslah terhadap mereka.

  Firman Allah: at-Taubah 29,
  Perangilah orang-orang yang tidak beriman, mereka tiada mengharamkan apa yang diharamkan Allah dan Rasul-Nya dan tiada pula beragama dengan agama yang benar, (iaitu) diantara ahli-ahli kitab, kecuali jika mereka membayar jizyah dengan tangannya sendiri sedang mereka orang yang tunduk..

  Bentuklah secara rahasia Pasukan Jihad Perang setiap Regu minimal dengan 3 Anggota maksimal 12 anggota per desa / kampung.
  Siapkan Pimpinan intelijen Pasukan Komando Panji Hitam secara matang terencana, lakukan analisis lingkungan terpadu.

  Apabila sudah terbentuk kemudian Daftarkan Regu Mujahid
  ke Markas Besar Angkatan Perang Pasukan Komando Bendera Hitam
  Negara Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  Wahai para Ikwan Akhir Zaman, Khilafah Islam sedang membutuhkan
  para Mujahid Tangguh untuk persiapan tempur menjelang Tegaknya Khilafah yang dijanjikan.

  Mari Bertempur dan Berjihad dalam Naungan Pemerintah Khilafah Islam, berpalinglah dari Nasionalisme (kemusyrikan)

  email : seleksidim@yandex.com

  Dipublikasikan
  Markas Besar Angkatan Perang
  Khilafah Islam Ad Daulatul Islamiyah Melayu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ini mcm angkatan perang syaitan (callybambang)

   Delete
 35. mcmmane plk ngn campak org dari bangunan tggi tu? ada ke hukum mcm tu dalam al quran?? cuba jawab yang taksub IS tu..

  ReplyDelete
 36. Itu qisas campak dr bgunan.klu kafir cungkil mata kita bleh cungkil balik mata.diwajibkan qisas ke atas umat manusia.ada dlm al quran.hukum yg ditetapkan Allah dlm buku panduan hidup

  ReplyDelete
 37. Is bermaksud islamic state dlm bahasa Inggeris. Dalam bahasa melayu disebut negara islam. Dalam bahasa arab disebut daulah islamiyyah. Barangsiapa yg berhukum selain dr hukum Islam adalah kafir meskipun dia solat dan puasa. Bkn masalah mengkafirkan sesama muslim tp tuhan yg ckp dlm firman dlm al quran. Jom kita sama2 baca tafsir al quran. Kata2 tuhan mudah difahami oleh semua lapisan masyarakat xkira kafir atau muslim sbb al quran untuk semua n mudah faham.bkn sj ustaz n imam sj al quran 2. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sebenarnya kata² dlm al quran paling mengelirukan. Ini terbukti dalam kemelut peperangan antara islam itu sendiri yg berleluasa sekarang ini.

   Islam itu sendiri telah gagal dlm membendung apa yg penganut islam itu sendiri katakan bahawa islam berpecah kerana adanya hasutan luar. Kenapa islam yg dikatakan agama paling sempurna masih boleh terpengaruh anasir dari luar islam?

   Sebagai contoh, apa yg dituntut oleh masyarakat islam di senenanjung malaysia yg minta Salib Gereja di taman medan ditanggalkan dan diturunkan dengan alasan boleh memesongkan akidah umat islam. Begitu rapuhkah iman seseorang islam itu sehingga boleh terpesong akidah dgn hanya terpandang Salib. (callybambang)

   Delete
  2. Ape yg keliru nye bro??al quran ang ckp mngeliru kan pe la ang ni..al quran di tafsir kn dgn hadis² yg sahih baca al quran kalau xfaham cri laa hadis yg berkaitan dgn ayat atau surah yg ang bace phm x..sesuke je ang ckp al quran mngeliru kn..aku tak tau mazhab mne ang ikut..bro cri laa kitab² yg sahih yg di tulis n di tafsir kn ulamak² islam..rasulullah saw da wasiat kan kepade umat nye sebelum wafat iaitu al quran dan sunah nye..jadi ikut laa wasiat yg ditingal kn oleh junjungan besar kite rasulullah saw untuk umat nye akhir zaman..as salam..

   Delete
 38. bahlol punya penulisan... sumber2 dari amerika laknatullah.. new york time? bbc? cnn? apa ke benda mu ni.. nak tulis tu tulis yang benar dan ada bukti saje.. ni amik info google je? mu google tu mu ingat semua tu benar blake ke? lembu ke ape.. tu kalo nk tulis sgt.. g sana dulu.. interview isis, rakyat2 disana, pemerintah2 sana.. amik gambor mu interview, bukti sahih, tgk sape bunuh sape, sebab bunuh, sebab perang.. tu baru betul..

  ni mu tulis gini..? kalo betul xpe la.. dh kalo salah? "eh xpe eh xpe, saya xtau la plak slh... hihihi"(mcm tu ka?).. tok hang ajaq.. ni kalo salah jd fitnah.. leh menyesatkan org ramai

  tu kalo xtau yg sahih n benar baik diam.. mcm aku ni.. kita jahil wat la cara jahil

  ReplyDelete
 39. Terbaik haha, admin ni kelakar sbb menulis sambil baring2 kat atas katil tanpa pernah walaupun sesaat dtg ke wilayah jajahan is skg ,yg mana is menegakkan syariat islam 100%,hinggakan tiada 1 pun warga dlm jajahan is merasa lapar disebabkan pemimpin is menyebarkn harta2 zakat, ni apa kejedah admain kata is kawarij, hahaha lawak antarabangang ,kalau ye pun malas nk hijrah ke sana ,cubala cari sumber dri is sdri ,ni ko ambik info semua dri media sekular kapir murtadin so mana nak tau info is kne fitnah ke mcm mna kn ? Ingat perkataan tabayun??? Ingat tabayun tu buayan ke ?? Tabayun tu bermakna kne adil, jika dtg seorang fasik(islam yg bnyk langgar syariat,dosa bsr) apatah lagi berita2 dri kaum2 kapir.
  Maka periksalah dgn teliti ,agar kamu tak menimpakan suatu musibah kpd suatu kaum tnpa menetahui keadaannya yg menyebabkn kamu menyesal atas perbuatanmu itu, Al hujurat 6.

  Admin dh x ikut procuder dlm melebel ssuatu berita lawak2 .

  Tulisla pula bantahan2 is dlm media2 rasmi mrk , ade banyak group kat telegram tu , jgn kata plk kat telegram tu pun sbnrnya berita2 kapir hahaha ,kaji la semua sisi . Baik quran ,hadis , sekeliling n keadaan dunia skg ,

  Is (negara islam) dh dijanjikn dlm hadis Nabi saw 1400th lampau ,

  Cuba cek hadis yg cerita ttg panji2 hitam muncul dri khurasan ,

  Kaji tarikh munculnya, anda akn dpt jwpn ,


  Baca ttg Al mahdi Al amin , bukan Al Mahdi Muntazar ,
  Al mahdi al amin dgn al mahdi muntazar 2 individu berbeza hehe nak tau pm tepi, selamat hari raya

  ReplyDelete
 40. Aku diutus adalah bersama’an dengan kiamat seperti dua jariku ini,” Dan beliau mengisyaratkan dengan menggiringkan jari telunjuk dan jari tengahnya.” (Keshahihan hadits ini adalah Muttafaq ‘Alaih, yang juga diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah, Anas dan Sahal bin Sa’ad), (HR. shohih Muslim dari Sahl bin Sa’ad, dalam Ringkasan Shohih Muslim, M. Nashiruddin Al-Bani, hadits no. 2062, hal-1065, terbitan Gema Insani).
  Dalam riwayat lain Beliau bersabda : “Aku diutus bersama’an dengan kiamat, dan sungguh ia hampir saja mendahuluiku.” (Hadits ini dikeluarkan oleh Ahmad dan Ath Thabari dengan sanad yang hasan dari hadits Buraidah bin Hushaib).
  “Amma ba’du, maka sesungguhnya perkata’an yang paling benar adalah Kitabullah, dan sesungguhnya petunjuk yang paling utama adalah petunjuk Muhammad dan seburuk-buruk perkata’an adalah kabar baru yang tidak jelas asal-usulnya, sedangkan segala kabar baru yang tidak jelas asal-usulnya adalah bid’ah dan setiap bid’ah adalah kesesatan dan setiap kesesatan adalah di neraka, hari kiamat akan datang kepadamu dengan tiba-tiba, saya diutus oleh Allah bersama’an dengan hari kiamat seperti ini, kiamat itu akan datang kepada kamu di pagimu atau di petang harimu.” (Hadits riwayat Ahmad, Muslim, Nasa’I, dan Ibnu Majah dari Jabir).
  “Saya diutus pada waktu yang beriringan dengan hari kiamat yang mana aku mendahuluinya sebagaimana ini mendahului ini.” Dan Beliau saw. mengisyaratkan kepada kepada jari telunjuk dan jari tengah beliau.” (Hadits ini diriwayatkan oleh Tirmidzi dan Ath Thabari dari Al Mustaurad bin Syaddad).
  “Aku diutus bersamaan dengan akan datangnya kiamat.” (HR. Imam Qurthubi dalam kitabnya At Tadzkirah).

  ReplyDelete
 41. Aku diutus adalah bersama’an dengan kiamat seperti dua jariku ini,” Dan beliau mengisyaratkan dengan menggiringkan jari telunjuk dan jari tengahnya.” (Keshahihan hadits ini adalah Muttafaq ‘Alaih, yang juga diriwayatkan oleh Imam Ahmad, Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah, Anas dan Sahal bin Sa’ad), (HR. shohih Muslim dari Sahl bin Sa’ad, dalam Ringkasan Shohih Muslim, M. Nashiruddin Al-Bani, hadits no. 2062, hal-1065, terbitan Gema Insani).
  Dalam riwayat lain Beliau bersabda : “Aku diutus bersama’an dengan kiamat, dan sungguh ia hampir saja mendahuluiku.” (Hadits ini dikeluarkan oleh Ahmad dan Ath Thabari dengan sanad yang hasan dari hadits Buraidah bin Hushaib).
  “Amma ba’du, maka sesungguhnya perkata’an yang paling benar adalah Kitabullah, dan sesungguhnya petunjuk yang paling utama adalah petunjuk Muhammad dan seburuk-buruk perkata’an adalah kabar baru yang tidak jelas asal-usulnya, sedangkan segala kabar baru yang tidak jelas asal-usulnya adalah bid’ah dan setiap bid’ah adalah kesesatan dan setiap kesesatan adalah di neraka, hari kiamat akan datang kepadamu dengan tiba-tiba, saya diutus oleh Allah bersama’an dengan hari kiamat seperti ini, kiamat itu akan datang kepada kamu di pagimu atau di petang harimu.” (Hadits riwayat Ahmad, Muslim, Nasa’I, dan Ibnu Majah dari Jabir).
  “Saya diutus pada waktu yang beriringan dengan hari kiamat yang mana aku mendahuluinya sebagaimana ini mendahului ini.” Dan Beliau saw. mengisyaratkan kepada kepada jari telunjuk dan jari tengah beliau.” (Hadits ini diriwayatkan oleh Tirmidzi dan Ath Thabari dari Al Mustaurad bin Syaddad).
  “Aku diutus bersamaan dengan akan datangnya kiamat.” (HR. Imam Qurthubi dalam kitabnya At Tadzkirah).

  ReplyDelete
 42. setelah islam ditipu.. dibolak balik oleh kalian yg terpengaruh dengan undang2 buatan manusia, dengan koalisi ciptaan kafir.. maka muncul pemuda pemuda yg keras, ganas dan tidak berkompromi dengan kafir... Islam memerlukan mereka mereka yg ganas ini.. untuk mempertahankan Islam.. meninggikan kalimah Tauhid... kalian ini kalo nak dibandingkn dengan mereka.. hanya bagai sampah yg tiada nilai... mereka cintakan Allah.. dan Allah cintakan mereka... kalian fikir bagaimana Islam akan menang? dengan kalian? dengan najib razak? kah kah kah...

  ReplyDelete
 43. Fitnah adalah senjata bagi kaum kafir untuk melemahkan para mujahidin Daulah Islamiyah. kami akan menghancurkanmu.
  http://transparan.id

  ReplyDelete
 44. Fitnah adalah senjata bagi kaum kafir untuk melemahkan para mujahidin Daulah Islamiyah
  http://transparan.id

  ReplyDelete