Wednesday, May 16, 2012

SOLAT DAN KEMENANGAN ISLAM

Seorang ulama besar Pakistan, Syaikh Maulana Tariq Jamil menyampaikan pengalaman da'wahnya ketika pergi ber  da'wah di negeri Jordan.

Ketika di Jordan beliau pergi ke daerah perbatasan Jordan-Israel. Sampai di daerah perbatasan, ketika rombongan Syaikh Maulana Tariq Jamil selesai menunaikan solat subuh disalah satu masjid di dekat perbatasan, tiba-tiba seorang tentara Israel dari luar melihat kearah dalam masjid. Setelah melihat sebentar lalu tentara Israel itu langsung pergi. Maka Syaikh Maulana Tariq Jamil menghampiri tentara Israel itu dan bertanya apa yang dia tadi lakukan.

"Saya hanya ingin melihat berapa jumlah orang Islam yang hadir solat subuh di masjid,"kata tentera Israel itu.
Syaikh Maulana Tariq Jamil sambil kehairanan bertanya ,"Kenapa?" Dia pun menjawab "Di dalam kitab kami (Kitab Taurat) ada tertulis :"Jika diseluruh dunia jumlah orang Islam yang hadir untuk solat subuh berjemaah di masjid sama banyak dengan jumlah jemaah solat Jumaat, maka saat itu Israel akan hancur."

"Tetapi ketika tadi saya lihat di masjid jumlah orang Islam yang datang untuk solat subuh berjemaah masih sedikit, maka hati saya tenang, kerana umat Islam pasti tidak dapat  kalahkan kami."
Mendengar pembicaraan ini Syaikh Maulana Tariq Jamil sangat kehairanan.

Seperti mana sudah  di ketahui bahwa solat subuh adalah solat yang paling sulit ditunaikan, kerana subuh adalah saat masih gelap, dingin dan saat orang-orang sedang tidur. Jika mana solat subuh dapat ditunaikan maka solat lainnya pastilah akan mudah ditunaikan.

Sebagian besar umat Islam tidak mengetahui pengakuan tentera Israel ini, bahwasanya Israel akan hancur jika jemaah solat subuh umat Islam yang hadir sebanyak solat Jumaat.

Orang Yahudi selalu berusaha dengan berbagai cara supaya umat Islam akan  meninggalkan Solat 5 waktunya. Kerana orang Yahudi faham jika mana orang Islam meninggalkan solat fardhunya maka ALLAH SWT pasti tidak akan menolong umat Islam. Sehingga semua usaha umat Islam untuk membela Palestin selalu mengalami kegagalan.


Rasulullah s.a.w bersabda :
"Seseorang yang meninggalkan solat walaupun satu solat fardhu dengan sengaja ,namanya akan tertulis di pintu neraka dan dia pasti akan memasukinya"
(Kitab 'Qurratul 'Uyun') Hazrat Abu Laith Samarqandi rah.

No comments:

Post a Comment