Wednesday, September 12, 2012

Percakapan Syeikh Dr. Muhammad Hasan dengan Seorang Pemuda yang Keras dalam BeragamaSYEIKH Dr. Muhammad Hasan, semoga Allah menjaganya, berkata:

Aku berdiskusi dengan seorang pemuda yang keras (dalam ber-agama):

Maka aku bertanya, “Apakah meledakkan kelab malam di suatu negara muslim halal atau haram?”

Dan dia menjawab, “Tentu saja halal, dan membunuh mereka pun diperbolehkan.”

Aku bertanya lagi, “Kalau kamu membunuh mereka yang bermaksiat ke mana mereka akan kembali?”

Dia menjawab, “Sudah pasti ke neraka.”

Lalu aku bertanya lagi, “Sedangkan ke mana tujuan syaitan menggoda manusia?”

Dia menjawab, “Pasti ke neraka juga.”

Maka aku berkata padanya, “Bererti kalian bersekutu dengan syaitan dalam satu tujuan yaitu menjerumuskan manusia ke dalam neraka!”

Dan aku berikan dia satu hadits Rasulullah SAW ketika ada jenazah orang Yahudi yang lalu  di hadapannya kemudian Beliau menangis, maka para sahabat bertanya: “Apa yang membuatmu menangis ya Rasulallah?” Beliau menjawab: “Aku telah membiarkan satu orang masuk neraka…”

Maka aku berkata lagi pada pemuda itu, “Perhatikan perbedaan pola fikir kalian dengan Rasulullah SAW yang berusaha untuk memberikan hidayah kepada manusia dan menyelamatkannya dari siksa Api neraka? Kalian di satu lembah, sedangkan Rasulullah SAW dan Islam di lembah yang lain.

sumber: zilzaal

ps: Seperti di dalam matematik ,kita perlu  memberikan  jawapan langkah demi langkah dengan betul, barulah akan diterima sebagai betul dan diberi markah,
     begitu juga dalam berjuang di dalam agama ini, memerlukan sifir2 yang betul supaya ianya diterima di sisi Allah. Kalau tidak ,akan sia2 bahkan akan diberi tanda 'merah' oleh Allah.


No comments:

Post a Comment