Monday, January 16, 2012

SOLAT SELEPAS HAID : PERKARA YG DIPANDANG RINGAN OLEH WANITA..!!

Pengetahuan Islam kepada sesiapa yang bernama wanita ISLAM!!!


Kebanyakan perempuan/wanita/ muslimah (wanita Islam) tak berapa perasan ATAU lebih malang lagi jika memang tak tahu menahu akan perkara ini... Ilmu Fekah, khususnya BAB HAID yang berkaitan dengan diri wanita itu sendiri amat kurang dikuasai atau difahami secara menyeluruh oleh kebanyakan wanita Islam...Kenapa hal ini boleh terjadi?? Amat susah untuk mencari seorang guru/ustazah/ ...yang betul-betul pakar dalam bab 'Orang-orang Perempuan ini' kecuali terpaksa@mesti dirujuk kepada lelaki/ustaz- ustaz yang bernama LELAKI jugak... (saya rasa ramai yang bersetuju dengan pandangan saya )


Contohnya yang paling simple ; bila ditanya kepada kebanyakkan wanita Islam ; "Adakah wajib bagi seorang wanita Islam menqhada'kan solat mereka yang ditinggalkan ketika haid?"Pastinya kita akan mendengar jawapan daripada kebanyakkan mereka mengatakan: "Alaa...itu soalan mudah jee..bila 'datang period' maka solat tu tak perlu qadha, yang perlu qadha hanya puasa jee..itulah yang kami belajar sejak mula-mula 'bergelar wanita' dulu"


Jika dibuat pantauan nescaya jawapan seperti di ataslah yang akan kita jumpa... Sebenarnya TAK SEBEGITU MUDAH bagi seorang muslimah nak meninggalkan solat mereka walaupun dirinya didatangi haid!!! sekalipun. Hal ini boleh dirujuk di dalam kitab Ihya' Ulumuddin karangan Hujjatul Islam Imam Al-Ghazali yang masyhur.


Kitab yang padanya ada ilmu yang berkaitan Tasauf dan padanya juga perbahasan Fekah yang luas, inilah bukti kehebatan ulama' terdahulu..


Dalam BAB TIGA :

" Fi adab Mua'sharah Wama Yujzi Fi Dawamun Nikah..." perkara YANG KETUJUH disebut dengan jelas dalam kitab tersebut :

PERKARA YANG BERKAITAN DENGAN HAID :
Penjelasan (bayan) terhadap solat yang perlu diqadha bagi perempuan yang didatangi haid :1. Jika perempuan dalam keadaan haid mendapati darah haid itu berhenti (dengan melihatnya) sebelum masuknya waktu Maghrib, kira-kira sempat dia solat asar sebanyak satu rakaat, maka baginya wajib qadha solat zohor dan asar.


2. Jika perempuan mendapati darah haidnya kering sebelum masuknya waktu subuh, kira-kira sempat baginya solat Isya' sebanyak satu rakaat, maka wajib baginya qadha solat maghrib dan Isya'. " Dan hal ini (qadha solat yang ditinggalkan semasa haid) adalah sekurang-kurang perkara yang wajib diketahui oleh setiap wanita Islam" (Imam Al-Ghazali)
HURAIAN MASALAH :

1. Kenapa perlu diqadha solat Asar dan Zohor?
- Kerana perempuan itu hanya menyedari keringnya haid masih dalam waktu Asar, maka baginya wajib solat asar (selepas mandi hadas)


2. Kenapa pula solat Zohor juga perlu diqadha sama?
- Kerana di dalam hukum menjama' (menghimpun solat bagi orang musafir) solat Asar boleh dijama' dan diqosarkan bersama solat Zohor.
- Kerana kecuaian wanita itu sendiri (dari melihat haidnya kering atau tidak), boleh jadi haidnya sudah kering dalam waktu Zohor lagi, langkah Ihtiyat ( menjaga hukum) maka perempuan itu juga perlu mengqhada solat Zohor.


3. Dalam perkara solat subuh pun sama : -perempuan itu hanya menyedari darah haidnya kering, sebelum masuk waktu subuh, kira-kira sempat solat Isyak satu rakaat (selepas mandi hadas) maka wajib baginya solat Isya' sebab darahnya kering masih dalam waktu Isya'.
-Solat Isya' juga boleh dijama' (bagi musafir) dengan solat Maghrib, maka baginya juga perlu diqadha solat maghrib.
-Di atas kecuainnya (tidak betul-betul melihat darahnya kering atau tidak dalam setiap waktu solat) maka boleh jadi darahnya sudah kering dalam waktu maghrib lagi (sebab proses keringnya darah itu berlaku secara perlahan-lahan, mungkin perempuan itu hanya menyedarinya dalam waktu subuh, hakikatnya proses pengeringan itu sudah lama berlaku)
-maka langkah ihtiyat (menjaga hukum) maka adalah bagi perempuan itu perlu di qadha juga solat maghribnya.


Sila rujuk : Kitab Ihya' Ulumuddin (Jilid ke 2) cetakan Darul Nahwan Nil / Darul Haram Lil Turath, Kaherah.

Diharapkan tulisan ini memberi kesedaran kepada seluruh yang bergelar Muslimah untuk lebih mendalami diri mereka dengan ilmu 'Fiqhul Nisa' ini yang berkaitan dengan diri mereka sendiri!!!

TOLONG SEBARKAN KEPADA ORANG LAIN DEMI SAHAM AKHIRAT ANDA !!!

(Sumber dari teman-teman di facebook)

9 comments:

 1. assalamualaikum...selama ini ana prnh tau tntg ini tp x prnh trjmpa bukti yg kukuh soal ini.. syukron ats ilmunya.. may Allah blessing u ^_^

  ReplyDelete
 2. hal ini pernah kmi bincangkn di dlm klas fiqh ibadah. Tanggapan mengenai perlu mengqadha kn solat ketika haid tidak ada nas yg kukuh. yg ada cuma perlu qada puasa bukannya qada solat drpdd hadith Aisyah (r.ah) berkata: ‘Adalah kami datang haid kemudian kamipun suci (yakni, bersih dari haid), maka disuruhnya kami qada’ puasa dan tiada disuruhnya qada’kan solat.’ [Hadith sahih at-Termidzi]
  berkenaan permasalahan yg dihuraikn kenapa qada solat
  ini hasil perbincangan kami:
  1. mandi wajib dalam waktu zohor atau menghampiri waktu zohor.

  2. hujah mengenai kecuaian wanita menyedari bila darah kering adalah kurang munasabah kerna wanita jgk perlu menjlnkn aktiviti seharian mrka dn plbgai kesulitn yg lain utk mengetahui waktu yg tepat darahnya sudah kering. lgpun, faktor YAKIN bahawa darah sdh kering sgt diambilkira dlm hal ini. Namun menjadi kewajipan wanita menyegerakan mandi wajib seandainya dia sudah yakin darahnya kering mengikut kebiasaan hari darah haidnya kering.
  Islam itu mudah, maka permudahkanlah.. WALLAHU'ALAM. sekadar perkongsian..mudahan bermanfaat.

  ReplyDelete
 3. sesuatu yg penting untuk dikongsikan. ape yg saya pernah belajar sekiranya darah haid telah berwarna perang kita dah boleh mandi hadas. tak perlu nak tunggu sampai betul2 kering. asalkan kita yakin. tapi ape yg sy lihat wanita sekarang ramai yg mandi hadas waktu subuh walaupun darahnya telah kering ketika waktu maghrib atau isyak. Kenapa perlu mandi dan solat waktu subuh sedangkan waktu maghrib dan isyak memang dah dibolehkan solat... Fikirkanlah

  ReplyDelete
 4. silakan share sesiapa yg mahu,
  mengenai berlainan pendapat tu, perkara ini memang biasa dalam masalah fekah

  ReplyDelete
 5. Betul ke kena tunggu 3 waktu untuk memastikan kita betul2 dah habis haid?

  ReplyDelete